Jedną z przyczyn infekcji bywa nieprawidłowy sposób odżywiania, polegający na preferowaniu produktów wysoko oczyszczonych, takich jak np. ciasta, oraz cukier, kosztem pokarmów zawierających witaminy i składniki mineralne niezbędne do mobilizowania naturalnych sił obronnych organizmu.
Odporność na infekcje obniża również:
- zmęczenie,
- stres,
- palenie papierosów,
- nadużywanie alkoholu.
Aby uniknąć bólu gardła, należy zapewnić organizmowi niezbędne ilości witaminy D - występuje ona np. w tłustych rybach - oraz witaminy E obecnej w oliwie z oliwek, orzechach, nasionach i owocach awokado.
Witaminy te wraz z niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, występującymi w olejach roślinnych i rybnych, są niezbędne w organizmie- ich niedobór sprawia, że system odpornościowy zaczyna źle funkcjonować
Skłonność do infekcji może zwiększyć także niedobór witaminy C. Doskonałymi źródłami tej witaminy są:
- czarne porzeczki,
- pomarańcze,
- truskawki,
- czerwona papryka i rukiew wodna.
W procesie tworzenia przeciwciał niezbędne jest żelazo, które uzyskiwane jest przez organizm z takich produktów jak wątroba, ziarno sezamowe oraz pieczywo.
Silny ból gardła może złagodzić, jedząc owoce i warzywa o żółtym lub pomarańczowym kolorze, takie jak morele i marchew oraz ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak.