Zaloguj
Reklama

Utracony zmysł smaku: jakie mogą być tego przyczyny?

Utracony zmysł smaku: jakie mogą być tego przyczyny?
Fot. ojoimages
(0)

Jedną z dolegliwości, z którymi mogą się zgłaszać do lekarzy pacjenci, jest utrata smaku. Przyczyn takiego problemu wyróżnia się zdecydowanie więcej, niż można by potencjalnie tylko przypuszczać – do zaburzeń odczuwania smaku doprowadzać mogą zarówno infekcje, jak i problemy stomatologiczne czy radioterapia. Co ciekawe, czasami zmienione odczuwanie smaku powiązane jest z wiekiem lub z… zaburzeniami węchu.

Reklama

Zmysł smaku nierzadko bywa uznawany za mniej znaczący od chociażby zmysłu wzroku czy słuchu – prawda jest jednak taka, że on również odgrywa w naszym życiu bardzo ważną rolę. Między innymi to właśnie od tego, jak odczuwamy smak, zależny jest nasz apetyt – znane jest chociażby to, że część pacjentów, którzy są leczeni z powodu chorób nowotworowych, niechętnie spożywa posiłki z powodu tego, że zmagają się oni właśnie z zaburzeniami smaku.

Utrata odczuwania smaku miewa wyjątkowo różne podłoże – prowadzić do tego problemu mogą bowiem zarówno patologie, które dotyczą bezpośrednio języka, ale i problemy powiązane ze zmysłem węchu (na to, jak odczuwamy smaki, wpływa bowiem również i nasz węch). Wśród nieprawidłowości, które mogą być przyczyną zaburzeń smaku, wymieniane są przede wszystkim:

  • infekcje górnych dróg oddechowych (takie jak np. przeziębienie),
  • niewłaściwa higiena jamy ustnej,
  • stany zapalne jamy ustnej,
  • stany po radioterapii w obrębie głowy,
  • przebycie jakiejś operacji dotyczącej jamy ustnej lub nosa,
  • urazy głowy,
  • choroby neurologiczne (takie jak np. choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera).

Przyczyną utraty smaku czasami bywa wiek – zauważalne bowiem jest to, że im człowiek jest starszy, tym gorzej odbiera on bodźce smakowe. Wpływ na to, jak odczuwamy smaki, mamy również i my sami – chociażby palenie papierosów może być przyczyną pogorszenia odczuwania różnych smaków.

Wspomnieć tutaj warto i o tym, że zaburzenia smaku mogą stanowić skutek uboczny zażywania różnych leków. Wśród preparatów, które mogą wywierać takie działanie niepożądane, wymienić można m.in. niektóre antybiotyki i leki przeciwgrzybicze, a także leki hipotensyjne z grupy inhibitorów konwertazy angiotensyny oraz stosowane w leczeniu choroby wrzodowej inhibitory pompy protonowej.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze